Maene Ypma horizontaal website Menu

Steinway onderhoud

Niet alleen stemmen is van belang. Om de kwaliteit van uw Steinway te waarborgen, is ook regulier onderhoud elementair. Een piano of vleugel bestaat uit meer dan 10.000 bewegende onderdelen, die soms tot op 1/100ste mm nauwkeurig zijn vervaardigd.

Door het bespelen, maar met name door schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid, verandert geleidelijk de algehele conditie van uw instrument. Onze specialisten verzorgen schoonmaak en inspectie, en regelen uw instrument af volgens de fabrieksnormen.

pianostemmen smallPiano Technisch Atelier
De werkzaamheden aan uw instrument worden door een Steinway-techicus met de grootste zorg en vakmanschap uitgevoerd. In het Piano Technisch Atelier werken 16 gecertificeerde pianostemmers en -technici die gebruik maken van originele materialen. Het Piano Technisch Atelier is in het jaar 2000 al uitgeroepen tot het beste van Europa.

Laat u verrassen!
Uit ervaring blijkt dat veel bespelers verrast zijn over de resultaten die een goede onderhoudsbeurt oplevert.

Voordelen van een onderhoudsbeurt aan uw piano of vleugel:

intonerenMuzikale voordelen:
- regelmatige en precieze speelaard (toucher)
- volle en rijke toon
- dynamische klank
- meer muzikale mogelijkheden
- meer inspiratie
- zorgeloos speelplezier

Technische voordelen:
- optimale conditie
- betere stemstabiliteit
- minder slijtage
- langere levensduur
- grotere waardevastheid

klavieruitwegen9Onderhoudsbeurt
Voor een optimaal resultaat zal de pianotechnicus het instrument:
* reguleren
* schoonmaken
* stemmen
* intoneren

Wat is reguleren?
Reguleren is het afregelen en op elkaar afstellen van alle onderdelen van de piano, zoals mechaniek, klavier en pedalen. Daardoor functioneert het instrument weer optimaal. Door het reguleren wordt de algehele conditie van het instrument geoptimaliseerd. Vooral de speelaard verbetert aanzienlijk en de slijtage wordt met een goede regulatie tot een minimum beperkt.

Door schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid verandert (door zwellen en krimpen) de omvang van de onderdelen en wrijfpunten. Hierdoor ontstaat speling in het mechaniek, en dat beïnvloedt de speelaard negatief. Enkele onderdelen van de regulatie zijn:

dempervilt7Toetsen kwellen De toetsen vallen aan de voorkant om een klavierstift. Om zo min mogelijk wrijving te krijgen, zijn de inkepingen per toets voorzien van laken. Als het laken in de toetsen wat uitgezet is door vocht, zorgt dit voor een zwaardere speelaard. Door het kwellen van de toetsen wordt dit effect opgeheven, waardoor de speelaard weer op het niveau van de fabrieksnormen wordt gebracht.

Lucht uitschroeven Naast verschillen in luchtvochtigheid heeft ook het spelen zelf invloed op het ontstaan van speling in het mechaniek. Een gelijkmatige speelaard kan worden verkregen door deze speling eruit te schroeven en de juiste hoogtes in te stellen.

Afregelen diepgang
De diepgang van de toetsen kan ook in de loop van de tijd veranderen. Wanneer de diepgang niet meer volgens fabrieksnormen functioneert, worden de dynamische mogelijkheden beknot.

hamersschuren2Vangers stellen
Voor een snelle toetsrepetitie is het van belang dat tijdens het spelen de hamerkop goed gevangen wordt. Gebeurt dit niet goed, dan zal de repetitie van uw instrument langzamer gaan verlopen met als gevolg dat u minder snel kunt spelen of dat u het gebrek van het mechaniek moet opvangen in uw toucher (aanslag).

Stemmen
Het ontstemmen van een piano of vleugel is een natuurlijk proces. Door de enorme trekkracht van de besnaring (ca. 18.000 kg) en de werking van de zangbodem door luchtvochtigheidverschillen (met tot gevolg het krimpen en uitzetten) verandert de spanning per snaar. Omdat dit bij iedere snaar net iets anders is, ontstaat er tussen snaren onderling een verschil in klank. De stemmer zorgt dat de snaren op elkaar worden afgestemd, waardoor dit verschil wordt weggenomen en het instrument op toon blijft. Het proces van ontstemmen hangt onder meer af van de kwaliteit het instrument, de conditie en de schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur.

Intoneren
Door het mechaniek een laatste behandeling te geven kan de klank vervolmaakt en geëgaliseerd worden. Bij intoneren wordt de spanning in de hamerkop vergroot of verkleind, waardoor de klank wordt afgestemd op de akoestiek van de ruimte en op de smaak en wens van de bespeler.

Leest u ook eens onze gebruiksaanwijzing voor de piano; hiermee houdt u uw piano langer in optimale conditie!

Meer informatie of een afspraak maken?                                                                   

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Jos Kiebert, 072 541 44 00, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

YPSN logo zonderschaduw payoff dia-01

Een piano of vleugel is geen dagelijkse aanschaf. Integendeel, het is een investering voor vele jaren en dat vraagt om een zorgvuldige en weloverwogen beslissing. Die begint bij de keuze van uw leverancier. Laat u daarom uitgebreid voorlichten door vakmensen met passie.

Robijnstraat 5
1812 RB ALKMAAR

Tel 072 541 44 00
E-mail info@ypmapianos.nl